
Voorlezen is één van de mooiste momenten van de dag, vaak een heerlijke afsluiter. Het prikkelt de taal, voedt de verbeelding, versterkt emoties en sociale banden, zaait liefde voor lezen en legt een solide basis voor academisch succes. We maakten een overzicht van populaire voorleesboeken voor baby's, dreumesen en peuters/kleuters.
Baby's tot 1 jaar
Uit onderzoek blijkt dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen. Voorlezen is, juist ook voor baby's, heel goed voor de taalontwikkeling. Baby's zien vooral contrasten goed, en lezen is een totaalervaring: het gaat hen niet alleen om luisteren en kijken, maar ook om voelen! Het kijkboek Baby Ziet is al jaren een topfavoriet, vanwege de verschillende contrasten. Ook het boekje Milo's eerste voelboekje in zwart-wit is een dikke aanrader, en het boekje Hey baby, kijk! werd verkozen tot Babyboekje van het Jaar 2023.
đ Voorleesboeken vanaf 1 jaar
Stevige kartonboeken zijn aanraders voor kinderen vanaf 1 jaar, omdat ze nu vaak alles zelf willen vasthouden. Schuifboekjes en geluidenboekjes vinden ze vaak fantastisch en prikkelen de zintuigen. Voorbeelden van populaire boekjes zijn: Nog even achter mijn oortjes kriebelen', 'Rupsje nooit genoeg voelboekje', 'Ssst! De tijger slaapt', 'Van wie zijn deze billen?'. en 'Dag kleine vogel!'
đ Voorleesboeken vanaf 2 jaar
Rond de leeftijd van 2 jaar beginnen veel kinderen een eigen voorkeur te krijgen voor bepaalde verhaaltjes, dieren of karakters. Boekjes over het naar bed gaan zijn vaak een hit, omdat ze herkenbaar zijn en helpen bij een fijne avondroutine. Favorieten hier in huis zijn Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert, Komt goed kleine krab van Chris Haughton, Het grote kijk-en voorleesboek van Marianne Busser, Welterusten, lieve Bobbi van Monica maas en Gonnie & vriendjes gaan slapen van Olivier Dunrea.
đ Voorleesboeken vanaf 3 jaar
Vanaf 3 jaar kunnen kinderen al wat langere verhaaltjes aan en is hun belevingswereld groter. Ze stellen meer vragen, begrijpen grapjes beter en hebben een langer concentratievermogen. Mooie boekjes voor deze leeftijd zijn onder andere Ik wil de maan van Jonathan Emmett, Welterusten, kleine beer van Martin Waddell en natuurlijk het Dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik – een echte klassieker. Andere mooie aanvullingen voor deze leeftijd: Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney, Mijn mooiste voorleesboek van Kikker vanMax Velthuijs, De krokodil die niet van water hield van Gemma Merino en De Gruffalo van Julia Donaldson.
Zoekboeken
Zoekboeken zijn geweldig omdat ze de concentratie en het observatievermogen van je kind stimuleren. Samen zoeken naar kleine details of verstopte figuurtjes in een kleurrijke illustratie zorgt voor urenlang plezier en helpt bij het uitbreiden van de woordenschat. Leuke zoekboeken zijn: De gele ballon van Charlotte Dematons. Dit zoekboek neemt je kind mee op een magische reis rond de wereld, zonder woorden maar met gedetailleerde illustraties vol verborgen verhalen. Daarnaast is het Dikkie Dik Zoekboek een absolute aanrader voor kleine fans van de bekende oranje kat. Kinderen kunnen in elke scène op zoek gaan naar Dikkie Dik en zijn vriendjes. Ook Bumba – Mijn groot zoekboek mag niet ontbreken. In dit vrolijke boek vol kleur en herkenbare figuren gaan peuters samen met Bumba op zoek naar allerlei grappige details op drukke locaties zoals het circus of de dierentuin, ideaal voor jonge kinderen die dol zijn op interactief kijken en zoeken.
Wat zijn jouw favoriete boekjes voor de allerkleinsten? Heb je een leuke tip die niet mag ontbreken in deze lijst? Laat het ons vooral weten in een reactie. đđŦ
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.
Lees ook:
Hoe bereid je een lange autorit met kleine kinderen voor?
Tips van ouders
De beste magnetische tegels: welke kies je?
Voor Peuters & Kleuters | Cadeau-inspiratie
De leukste vakantieparken voor peuters in Nederland
Tips van ouders | Voor Peuters & Kleuters
Reactie plaatsen
Reacties